Keltische Jaarfeesten: een Overzicht

Vandaag wil ik jullie graag iets vertellen over het Keltisch Jaarwiel. Ik ben even creatief aan de slag gegaan om het ook mooi visueel te maken. Een jaar bestaat uit 12 maanden, 4 seizoenen, en twee helften. Er zijn 8 jaarfeesten, waarvan vier zonnefeesten en vier maanfeesten.

Het Keltisch Jaarwiel © Luna Laguz (Natasja Rietveld) 2020

Zonnefeesten

We zitten nu in de donkere helft van het jaar en gaan richting midwinter op 21 december. Dat is de dag dat de nacht het langste is en de dag het kortst. Oftewel de zon komt laat op en gaat vroeg onder. Na midwinter gaan de dagen langzaam weer lengen tot de lente-evening of lente equinox met Ostara. Op dat moment zijn dag en nacht weer even lang; de lichte helft van het jaar begint. Het wiel draait door naar Midzomer, wanneer de dag het langste is; de zon komt vroeg op en gaat laat onder. Daarna worden de nachten weer langer tot we uitkomen bij Mabon of de Herfst evening of herfst equinox waar de dag en nacht weer even lang zijn. En we zijn weer in de donkere helft van het jaar aangekomen.

Maanfeesten

Daarnaast heb je ook de feesten die niet direct samenhangen met de stand van de zon; de maanfeesten. Het Keltisch jaar start in de donkere tijd met Samhain; de sluiers zijn dun; contact met, en het eren van, voorouders en diegenen die ons zijn voorgegaan is makkelijker. Imbolc kondigt de lente aan; er roert zich iets in de buik (im bolc). Beltaine is het mei-feest en daarin staat het heilige huwelijk centraal. Lughnassad is een oogstfeest waar het binnenhalen van de oogst centraal staat.


disclaimer: Ik heb bijgevoegde afbeelding op intuïtie gemaakt. Volgens de Keltische stroming zijn de elementen per seizoen anders dan afgebeeld; Winter is Aarde; Lente is Lucht; Zomer is Vuur; Herfst is Water.

Auteur: Luna

Het geheim van de Runen in het Licht van de maan.. Luna Laguz inspireert je om te leven met de cyclus van de maan met de wijsheid van de Runen. Luna Laguz, Luna voor de maan en al haar cycli en Laguz voor de rune die staat voor het water, de stroming en emoties van het leven. De ervaringen die ik heb opgedaan op het gebied van Keltische Natuurreligie, Germaanse Runen en de cyclus van het leven zijn basis voor de berichten die ik op deze pagina zal delen. Laat je inspireren door al het mooie wat de natuur jou te bieden heeft!

Eén gedachte over “Keltische Jaarfeesten: een Overzicht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.