Runen

Wat zijn runen?

De runen vormen een alfabet (in dit geval Futhark) dat heel vroeger door de Germaanse stammen in Noord-Europa werd gebruikt. Het woord rune is afgeleid van Rúna, wat oud Germaans is voor fluistering, geheim of mysterie. De runen zijn sterk verbonden met de krachten van de natuur; ze weerspiegelen de wereld en het mythologische wereldbeeld van de Germaanse volken.

De 24 runen zijn verdeeld in groepen van 8, Aets genoemd.  deze ‘periodes’ kun je vergelijken met je basisschooltijd (je leert de beginselen), je middelbare school tijd (je gaat dieper in op de geleerde materie) en je tijd als werkende (je wordt in het diepe gegooid, nu moet je al het geleerde zelf toepassen). Iedere rune heeft dus zijn eigen kracht maar kan tegelijkertijd ook een verdieping zijn op een andere rune. Er zitten mooie tussen en heftige, elke rune heeft zijn eigen kracht en energie.

 

Runen gemaakt van hout

De runen in het kort:
1e Aet:
Fehu (f): Vee, bezit, veilig thuis
Uruz (u): Oeros, ongetemde krachten
Thurisaz (th): Doorn, reus, bescherming, weerstand
Ansuz (a): God, taal, communicatie, creatieve energie
Raidho (r): Wiel, wagen, leren, reizen
Kenaz (k): Toorts, vuur, kennis
Gebo (g): Geschenk, delen, verbinden
Wunjo (w,v): Geluk, vrede, vervulde wensen

2e Aet:
Hagalaz (h): Hagel, verstoring, zucht naar controle
Nauthiz (n): Nood, noodzaak, volharding
Isa (i): IJs, vertraging, rust, wijsheid
Jera (j): Oogst, beloning na hard werken
Eihwaz (ae): Taxusboom, ernst, dood/transformatie
Perthro (p): (kans)spel, vermaak, gezelligheid
Algiz (z): verdediging, ademruimte
Sowilo (s): zon, macht, de kracht om het juiste te doen

3e Aet:
Tiwaz (t): de god Tiwas, vaderfiguur, mannelijke aspecten
Berkana (b) =: moedergodin, berk, vrouwelijke aspecten
Ehwaz (e): paard, trouw, loyaliteit, versnelling
Mannaz (m): man, mens, het intellect, het hogere ik
Laguz (l): water, zee, gevoelens, introspectie
Ingwaz (ng): de god Ing, inspiratie, intuïtie
Dagaz (d): dageraad, dag, daglicht, doorbraak
Othala (o): ouderlijk huis, vaderland, bestemming, bestendigheid

Hoe kun je ze gebruiken?

Je kan runen gebruiken om mee te orakelen, je kan ze bij je dragen voor extra kracht (afhankelijk van de rune die je kiest) als geluksamulet, je kan er je naam mee schrijven maar je kunt ze ook gebruiken om dieper inzicht te krijgen in jezelf. Wat doet een bepaalde rune met je? Hoe ga je hiermee om? Hoe kan de rune je hiermee helpen? Je kunt ook een bindrune maken door diverse runen te combineren of gebruiken als versiering op (kracht)voorwerpen.

Zelf een runenset maken of kopen

Runensets kun je maken van heel veel verschillende materialen. Ik heb ze gezien van hout, (edel)stenen, metaal maar ook van pompoenpitten, glas en klei. Je kunt het zo ingewikkeld of simpel maken als je zelf wilt. Je kunt ook kant en klare runensetjes kopen als je het lastig vind om ze zelf te maken.  Árvakr heeft een aantal mooie runensetjes gemaakt, zie hier. Als je er vaker actief mee werkt merk je dat je vaak verschillende sets hebt voor verschillende toepassingen. Meestal heb je een persoonlijke set waar je alleen zelf mee werkt en een set als je leggingen gaat doen voor anderen.

Als je zelf een runenset wilt maken en je weet niet zo goed waar je moet beginnen, neem dan gerust contact op voor een mini-workshop runenset maken. Daarbij krijg je basis uitleg van de verschillende runen en leer je hoe je deze intenties ook in de runen kunt leggen terwijl je ze maakt. Materiaal in overleg.

Runen
Runen van Hout, gemaakt door Nasomari