Maan

De Maan, ook wel Moon, Mond, Luna, Gealach, Månen of Tungl genoemd. Vele talen, dezelfde betekenis. De maan is een hemellichaam wat voor ons vanaf de aarde zichtbaar is. De maan draait in een baan om onze planeet. De maan is altijd voor de helft verlicht, maar vanaf de aarde kijken we steeds op een andere manier tegen dat verlichte halfrond aan.

De maan doorloopt ongeveer elke achtentwintig dagen haar cyclus van donker naar licht. Deze veranderingen in uiterlijk kun je in vier hoofdfases indelen.

Nieuwe maan – het eerste licht dat zichtbaar is als een dun streepje. In de periode van ‘wassende maan’ groeit het verlichte vlak van de maan tot het Eerste Kwartier – waar bij de helft van de maan zichtbaar is. Ze blijft wassen tot ze volledig zichtbaar is: Volle maan. Daarna is het weer ‘afnemende maan’ en bij het Laatste of derde kwartier is slechts de helft van de maan nog zichtbaar en deze blijft afnemen totdat er helemaal geen maan meer te zien is. Deze laatste fase, de donkere maan, duurt drie nachten is het meest intens van de hele cyclus.

De periode van donkere maan gebruik ik altijd om te reflecteren, lessen halen uit de gebeurtenissen van de afgelopen periode. Met nieuwe maan is het weer een nieuwe start, fris begin. Tijd om plannen uit te voeren en creatief te zijn. Dit groeit naar een hoogtepunt met Volle maan. Daarna is het weer tijd om rustig aan te doen en nieuwe krachten op te bouwen, dingen los te laten die je niet meer dienen. Met donkere maan herhaalt deze cyclus zich weer.

Behalve de maandelijkse cyclus – herhaalt de cyclus van de maan zich ongeveer dertien keer per jaar. Elke maan heeft weer zijn eigen energie en levenslessen. Er zijn verschillende benamingen. Ik hou graag de benamingen en thema’s aan die gebaseerd zijn op de oude Keltische thema’s die op dat tijdstip speelden. Het Keltisch jaarwiel begint met de periode van conceptie (winter), draait vervolgens verder naar geboorte (lente), bloei (zomer) en na een periode van loslaten (herfst) begint de cyclus weer opnieuw.

1. De Klif – Keuze / November

2. Het getijde – Overgave / December

3. De Reebok – Gratie / Januari

4. Overstroming – Valkuil / Februari

5. De Wind – Helderheid / Maart

6. De traan van de Zon – Zachtheid / April

7. De Havik – Grootsheid / Mei

8. De Bloemen – Genieten / Juni

9. De vurige God – Geven / Juli

10. De Speer – Richting / Augustus

11. De Zalm – Voeding / September

12. De Heuvel van de Barden – Verbinding / Oktober

13. Blauwe Maan – Transformatie . Ongeveer één keer in de 2,5 jaar is de maan twee keer vol in het hetzelfde sterrenbeeld

 

Huidige maanstand: